
علی رضا تهرانی فرمدیرمسئول ایلام امروز:: فوتبال در عرصه بین المللی به عنوان یکی از محبوبترین و سودآورترین ورزش ها شناخته می شود، فوتبال به نوعی خود را بعنوان یک صنعت پول ساز از سایر ورزش ها متمایز ساخته است.
جام های جهانی فوتبال هر ۴ سال یکبار جمعیت بسیار زیادی از سرتاسر جهان را به سوی خود جذب می کند، طبق گزارش رسمی فیفا در طی جام جهانی ۲۰۱۸ روسیه ۳ میلیارد و ۵۷۲ میلیون نفر، از طریق رسانههای رسمی رقابت های جام جهانی را تماشا کردند که بیش از نیمی از جمعیت جهان را شامل میشود. معیار محاسبه این عدد، افرادی هستند که حتی ۱ دقیقه بازی ها را تماشا کرده باشند.بازی فینال جام جهانی ۲۰۱۸ پرتماشاگرترین بازی تاریخ رقابت های جام جهانی با ۱میلیارد و ۱۲ میلیون نفر بیننده به حساب میآید که ۸۸۴ میلیون نفر از این تعداد از طریق پخش خانگی بازی را تماشا کرده اند و ما بقی در مکان های عمومی به تماشای دیدار نشستند.
بازی الکلاسیکو بین دو تیم نامدار باشگاهی در اسپانیا یعنی بارسلونا و رئال مادرید، هر بار بیش از ۷۰۰ میلیون بیننده را به پای گیرنده ها می کشاند و در ۱۸۰ کشور جهان پخش زنده می شود. فوتبال به خوبی توانسته است از این محبوبیت نهایت بهره را ببرد و خود را به یکی از پولساز ترین صنعت های جهان مبدل سازد. هفته نامه ی ” اکونومیست ” در گزارشی ضمن تحلیل برخی از از شاخص های اقتصادی جهان فوتبال به نقل از ” استفان استینر مانسکی ” اقتصاد دادن برجسته ی کالج انگلستان ، ارزش دارایی های صنعت فوتبال را در جهان بالغ بر ۱۲۶ میلیارد دلار برآورد نموده و اضافه می کند که این بازی ها جدا از نگاه ورزشی به آن ، یک صنعت چندین میلیارد دلاری است که در دو دهه گذشته ( ۱۹۸۰- ۲۰۰۰) توانسته است در مبادلات جهانی از جایگاه ویژه ایی برخوردار باشد. ۱۲۶ میلیارد دلار برابر با هزینه ی احداث ۴۴۰ پروژه پالایشگاهی در جهان است. این میزان از سرمایه اگر وارد هر صنعتی شود تحولات بینادینی در آن ایجاد خواهد کرد، تنها بخشی از ارزش دارایی های فوتبال است، قطعا این دارایی ها در حال حاضر بسیار فراتر از این میزان رفته است.
در حال حاضر باید بپذیرفت فوتبال از حالت یک ورزش صرف فراتر رفته است، فوتبال تنها یک فعالیت بدنی ساده نیست، بلکه یک صنعت بسیار پیچیده، گسترده و موفق است، زمانی می توانیم به یک عرصه صنعت بگویم که سودآور باشد. فوتبال در بسیاری از کشورهای پیشرفته جهان در کنار سایر صنایع حتی بسیار بیشتر از برخی صنایع، سودآوی کلانی دارد. در حول ورزش فوتبال صنعت های دیگری چون، صنعت رسانه، پوشاک، وسایل ورزشی، توریسم، تبلیغات وغیره توسعه یافته است. همه این صنایع بزرگ در کنار همدیگر در حال درآمدزایی از ورزش فوتبال هستند. غول های صنعتی جهان نگاهشان به فوتبال بعنوان یک ورزش ساده نیست، آنها از طریق صنعت فوتبال و صنایع وابسته اقتصادشان را سامان می بخشند و به ثروت اندوزی می پردازند. خرید و فروش حق پخش تلویزیونی، تبلیغات دور زمین، تبلیغات از طریق ستاره های فوتبال در شبکه های اجتماعی و دیگر رسانه ها، فروش پوشاک و سایر وسایل ورزشی مرتبط با فوتبال در کنار جذب توریسم همگی با هم با محوریت فوتبال صنعتی عظیم و خارق العاده را با میلیون های دلار درآمدزایی خلق کرده اند.
صنعت محبوب فوتبال در جهان جایگاه ثابت و مهمی در اقتصاد و ورزش کشورها بدست آورده است. اما در داخل ایران نگاه به این صنعت حالت هزینه ای دارد. فاصله فوتبال ایران، بعنوان یک صنعت موفق با آنچه در جهان است، بسیار زیاد است و هر روز به عمق آن نیز افزوده می گردد. در ایران استان های صنعتی و بزرگ که نسبت به دیگر استان ها اقتصاد قوی تری دارند، همانند: تهران، اصفهان، تبریز، مشهد، بوشهر، کرمان، شیراز و خوزستان(در استان خوزستان به دلیل وجود منابع نفت و گاز و حضور پالایشگاه نفت تا حدودی از فوتبال این استان حمایت شده است) تلاش های در راستای حرکت به سوی فوتبال حرفه انجام شده است؛ دولت و بخش خصوصی در فوتبال سرمایه گذاری های کلانی انجام داده است که نتیجه آن حضور تیم های زیادی از این استان ها در سطح اول لیگ حرفه ای کشور است.
فوتبال اما در استان محروم و مرزنشین ایلام مرده ای متحرک است؛ استان ایلام با وجود جوانان، نوجوانان و نونهالان مستعدی که هر ساله در مسابقات کشوری مقام های عالی کسب می کنند، هیچ سهمی از فوتبال در کشور ندارد. فوتبال در سرتاسر جهان تبدیل به صنعتی، سودآور، موفق و محبوبی شده است، اما در استان ایلام هیچ اثری از فوتبال حرفه ای دیده نمی شود. دولت و شهرداری ها در استان های دیگر همانند، یاسوج ، کردستان، ارومیه، گیلان، مازندران، تهران، یزد، کرمانشاه و خوزستان با حمایت از فوتبال در این استان ها تیم های زیادی از این استان ها را روانه سطوح بالاتر فوتبال حرفه ای کشور همانند لیگ برتر، جام آزادگان، جام حذفی و دسته دوم کشور کرده است، اما در استان ایلام خبری از حمایت هیچکدام از این بخش ها از فوتبال نیست.
چه بر سر ورزش محبوب فوتبال در ایلام آمده است که هیچ نهاد، خصوصی یا دولتی حاضر به حمایت از آن نمی شود، مراد از حمایت بخش خصوصی یا دولت از فوتبال در ایلام این نیست که همانند همدان یا قزوین، نمایندگان مجلس برای خودنمایی و با هدف انتخاباتی امتیاز تیم های لیگ یکی یا برتری را خریداری کنند و آن را به استان ایلام منتقل نمایند، این مدل از حمایت نه به درد فوتبال ایران می خورد و نه دردی از دردهای فوتبال زخمی ایلام را دوا می کند.
فوتبال پایه ایلام در سطح کشوری حرف های زیادی برای گفتن دارد، در گوشه گوشه استان ایلام کودکان و نوجوانان با استعداد و نخبه فوتبالی حضور دارند، که اگر حمایت می شدند، اکنون ایلام پر بود از بیرانوندها و امیری ها، بی گمان هر زمان در جمع های عمومی یا دورهمی های خصوصی سخن از استعدادهای سوخته فوتبالی به میان می آید، شنیده اید که در فلان روستا یا شهر ایلام، فلان شخص فوتبالیست اگر حمایت می شد، الان در تیم ملی بازی می کرد. همه ما در طول تجربه زیست خود در مدرسه، محله یا در زمین خاکی های ایلام، استعدادهای ناب فوتبالی را دیده ایم و اکنون یا سرباز هستند، یا ازدواج کرده اند یا….
کسب قهرمانی های متعدد و مقام های قابل توجه در بخش نونهالان و بعضاً نوجوانان استان ایلام در مسابقات منطقه ای یا کشوری در سالهای گذشته خود مهم ترین گواه بر مستعد بودن جوانان ایلام در فوتبال است. نونهالانی که اگر توسط آموزش پرورش استعدادیابی می شدند، یا اگر فوتبال پایه قوی داشتیم اکنون باید در بالاترین سطح مسابقات کشوری فوتبال بازی می کردند، به علت بی توجهی، نبود امکانات و مشکلات زیرساختی، مسائل اقتصادی یا فوتبال را کنار گذاشته یا محبور شده اند به دیگر استان ها مهاجرت کنند، اکنون برای تیم های آن استان ها فوتبال بازی می کنند.
در سالهای اخیر پالایشگاه گاز ایلام بعنوان بخش خصوصی سرمایه گذاری های در فوتبال استان، بخصوص فوتبال بانوان انجام داده است، بانوان ایلام با موفقیت هایی که کسب کرده اند مزد حمایت هایی اسپانسرهای خود را داده است. بانوانی از ایلام به تیم ملی فوتبال کشور راه یافتند،چنانچه اگر همین بخش حمایت های خود را نسبت به فوتبال آقایان ادامه می داد اکنون در فوتبال آقایان در سطح ملی حرفی برای گفتن داشتیم، چه بسا در تیم ملی سهمی داشتیم! فوتبال ایلام در دهه ۶۰ و ۷۰ رونق بهتری داشت، بخصوص در دهه ۶۰ فوتبال ایلام در جام قدس حضور داشت و در سطح اول فوتبال کشور بازی می کرد. اما از دهه ۸۰ به این سو هر اندازه فوتبال در ایران و جهان به پیشرفت کرد و به سوی حرفه ای شدن پیش رفت، فوتبال ایلام از قافله پیشرفت عقب ماند و تا امروز که تبدیل به مرده ای متحرک شده است.
بخش خصوصی و دولتی در استان ایلام بخصوص صنعت نفت در ایلام بایستی نقش پررنگ تری در فوتبال ایفا نمایند. نفت خوزستان، بوشهر، ماهشهر، آبادان با نفت ایلام چه تفاوتی دارد؟! نفت آنها سودآورتر یا سیاه تر است و نفت ایلام سفید؟! شهرداری یاسوج ، ارومیه و کامیاران با شهرداری ایلام چه تفاوتی دارد؟! آنها شهرداری هستند و شهرداری ایلام، دهیاری؟! هیئت فوتبال تهران، تبریز و شیراز با هیئت فوتبال ایلام چه تفاوتی دارد؟! چطور دولت می تواند از باشگاه های فوتبالی در تهران و تبریز و شیراز حمایت کند، اما زمانی که به ایلام می رسد نمی تواند؟!
استان ایلام در خیلی از بخش ها محروم است و مظلوم، ایلام همانند اصفهان صنعتی نیست، همانند مشهد و شیراز توریستی نیست! همانند تبریز پر از صنایع و سرمایه دار نیست! استان ایلام هیچکدام از این موارد را ندارد، که برایش آستین همت بالا بزنند و از ورزش آن حمایت کنند. ایلام اما شهرداری و پالایشگاه گاز و پتروشیمی دارد، همانطور که نفت و گاز از فوتبال در خوزستان، و بوشهر وتهران و دیگر استانها حمایت کرده اند، شهرداری از فوتبال در یاسوج و ارومیه دیگر استانها حمایت کرده است. این نهادهای خصوصی و دولتی همانطور که برای مردم دیگر استان ها تیم داری کرده اند، مردم ایلام انتظار دارند، صنعت گاز و نفتی که در زیر پای آنها جریان دارد، و پالایشگاه های که در خاک این استان فعالیت می کنند، از فوتبال ایلام حمایت کنند. شهرداری ایلام از شهردای یاسوج و ارومیه و کامیاران و غیره چه چیزی کم دارد، آنها می توانند از فوتبال استان های مطبوع خود حمایت کنند، اما شهرداری در ایلام نمی تواند!
مردم استان ایلام فوتبال دوست هستند، هر زمان فوتبال ملی یا باشگاهی ما در مسابقات بین المللی موفقیت های بزرگی کسب کرده اند، مرذم شهر ایلام و دیگر شهرهای استان جزء اولین مردمانی در کشور می باشند که پایکوبان به خیابان ها می آیند و به شادی می پردازند.مردم استان ایلام خواهان سهم در فوتبال کشور هستند،مردم ایلام به اندازه مردم دیگر استان ها به فوتبال علاقه مند هستند و همان اندازه نیز استعدادهای ناب فوتبالی دارند و خواهان حضور تیم یا تیم هایی از استان ایلام در سطوح بالای فوتبال حرفه ای کشور هستند، جای جوانان با استعداد ایلامی در تیم های ملی فوتبال کشورمان خالی است. همان اندازه که خوزستان و بوشهر استعداد فوتبالی دارد که از دل آنها قائدی ها و طارمی ها بیرون کشیده می شود، بی شک ایلام نیز استعدادهای فوتبالی دارد که با بی توجهی رها می شوند و به جای بدل شدن به طارمی و قائدی ، گاها تعدادی معدودی از آنها به دلیل فقر و بیکاری گرفتار مسیر های انحرافی می شوند. اکثریت جوانان ایلامی که استعداد فوتبال هستند، بدلیل نبود امکانات فوتبالی و بسترهای لازم برای رشد استعدادهای درونیشان که در این مقاله شرح داده شد وارد مسیرهای دیگری در زندگی می شوند.(منظور شغل های مختلف دیگر، یا ورزش های متفاوت با فوتبال همانند کشتی و غیره)
فوتبال ایلام از نبود باشگاه های حرفه ای رنج می برد، فوتبال در ایلام به شکل دسته جاتی اداره می شود، باشگاه فوتبال حرفه ای در ایلام پیدا نمی شود، فوتبال ایلام برای خروج از رکود و خزانی که در آن به سر می برد، نیاز به خون تازه دارد، این خون تازه را دولت و بخش خصوصی از طریق حمایت از باشگاه داری در ایلام می توانند تزریق کنند. تاسیس باشگاه های حرفه ای در استان ایلام با محوریت توسعه فوتبال پایه با مشارکت دولت و بخش خصوصی، به صورت ویژه پالایشگاه گاز و پتروشیمی از طریق سیستم های مدرن استعدادیابی با همکاری مدارس فوتبال و آموزش و پرورش و با تکیه بر دانش مربیان بومی از طریق برنامه ریزی بلند مدت می تواند، فصل نوینی در فوتبال استان ایلام باشد.
هیئت فوتبال استان ایلام بایسنی نگاه خود را به فوتبال تغییر دهد، آنها می بایست با نگاه علمی و مدیریتی برای فوتبال ایلام یک استراتژی بلند مدت تدوین کنند. بخش خصوص را ترغیب کنند که از فوتبال ایلام حمایت نماید،برای باشگاه های حاضر در فوتبال ایلام ساختار سازی کنند، با یک برنامه ریزی فوتبال پایه را در باشگاه های ایلام فعال کنند، باشگاه های ایلام باید از حالت تیم داری خارج شوند و به باشگاه حرفه ای تبدیل شوند، ساختارمند شوند و دارای چارت سازمانی مشخص با سلسله مراتب دقیق باشند .در راس باشگاه مدیریت عامل و در راس مدیرعامل هیئت مدیر حضور داشته باشد. هیات فوتبال استان ایلام یا از طریق برنامه ریزی، مدیریت و سازماندهی با مشارکت بخش خصوصی و با حمایت باشگاه های حرفه ای در سطح استان می تواند آینده فوتبال ایلام را بسازد و فوتبال ایلام را از حالت مرده متحرک خارج کند، یا به همین منوال ادامه دهند که نتیجه آن مرگ کامل فوتبال در ایلام می شود…